Avui comença el 3r trimestre
Bibi
(Acompañante de la etapa de Ginesta Grans)

 

Avui la Clara m'ha despertat, he apagat l'alarma i m'he tornat a dormir. Habitualment quan sona l'alarma fa 5 o 10 minuts que m'he despertat i ja estic a la cuina. Preparo el cafè, m'agrada molt prendre el café del matí, tot i que sent honesta, el que realment m'agrada és la idea de prendre el café del matí. L'estiu passat vaig fer una travessa, vaig vorejar la illa de Mallorca caminant per a acomiadar-m'hi. Els matins, quan em plantava davant el camí, m'emocionava, em saltava una llàgrima de veure el món que s'obria davant meu.

 

Una cosa semblant em passa amb el cafè del matí, simbolitza allò que comença i que està per estrenar. Una cosa semblant passa amb el dia d'avui, que comença el trimestre, que comença el 3r trimestre.

 

El curs passat, el 3r trimestre no el vàrem iniciar; bé, el vàrem iniciar però no presencialment i això està a les cèl·lules improntat. Aquesta experiència de que pot ser que "el que toca no passi", per sort, ja és nostra. Ja sabem que podria no ser així, sabem que cap la possibilitat que no ens trobem, que podria ser que tot el que ens passa quan ens trobem, quan ens mirem, quan ens sentim, no succeís.

Avui, comença el 3r trimestre i en cercle, els wachos i jo, sabem que això que ens passa ara i que ens passarà durant encara 3 mesos, és únic, és preuat i és nostre. 

Aquest ha estat un curs molt especial. Les criatures van iniciar el curs amb moltes ganes, i el primer trimestre mostraven i parlaven de la incertesa. Sabien que començar no volia dir continuar i que després d'un cap de setmana qualsevol podríem haver de trobar-nos virtualment. A poc a poc, hem anat normalitzant venir a l'escola, veure'ns dia rere dia, tenir projectes que perduren en el temps, compromisos a sostenir i relacions farcides de hores i moltes experiències. 

Aquest setembre el departament d'ensenyament inaugurava el curs amb una xerrada d'en Francesco Tonucci sobre l'educació en temps d'incertesa, i començava amb la definició de la paraula incertesa, deia: "Incertesa=experiència desconeguda, que no es pot preveure, i sobre la qual quasi ningú té idees certes, ni tan sols les persones més expertes del món". És aquesta la experiència pedagògica que desitjo acompanyar a l'escola, una experiència desconeguda, en la que les poques idees certes que tenen les criatures és que som amb ells i que per això poden llençar-s'hi de cap.

Avui m'he llevat, inesperadament, després de que sonés l'alarma, avui ha començat el 3r trimestre.