L’escola El Roure va iniciar la seva trajectòria el 2001 en una finca rústica del municipi de Mediona, a l’Alt Penedès (Barcelona). La van fundar la Begoña González i en Cristóbal Gutiérrez, com un pas més en l’evolució del seu concepte d’escola, que van anomenar escola viva, després de fundar La Casita el 1996 al barri de Gràcia de Barcelona.

La creació de El Roure és fruit de la confluència de dos recorreguts personals i professionals: el del Cristóbal Gutiérrez i el meu, Begoña González. En Cristóbal feia molts anys que es dedicava al Seitai (disciplina creada pel japonés Haruchica Noguchi i que estudia el moviment involuntari psicofísic de l'organisme). Jo, des que era adolescent, vaig somiar a crear una escola diferent a la que coneixia. Vaig estudiar magisteri i algunes disciplines que m’interessaven especialment, sobretot en el camp de l’expressió i el creixement personal. Arran del nostre encontre i de la convivència amb el meu fill, en Cristóbal va començar a fer cursos sobre la cura de la criança dirigits a famílies i educadors. En van sorgir algunes famílies molt interessades en la creació d’un espai per als seus fills i filles en la línia que es proposava en els cursos. Així, el 1996 es va fer el primer pas al pis de Barcelona on vivíem, i vam acollir quatre o cinc nens i nenes. El suport i la confiança d’aquestes famílies varen ser decisius per a la creació de La Casita (2 a 6 anys), al barri de Gràcia de Barcelona, aquell mateix any, i posteriorment també per a la creació d’El Roure (3 a 16 anys) a Mediona, a l'Alt Penedès, l’any 2001.​

 

La llavor d’El Roure va trobar les condicions més favorables per germinar i créixer. Una persona propera va fer de mecenes oferint-se a comprar la preciosa finca que vàrem triar per a ubicar-hi el projecte. Les primeres famílies es van lliurar en cos i ànima a la reforma de les edificacions i hi van implicar familiars i amics. Va ser una època de treball exhaust, tant en la reforma i adequació de l’espai i en la preparació de materials educatius com en la reflexió i l’evolució de la metodologia, l’organització i l’explicació de la línia educativa que estàvem creant. Com tot començament, es va viure en un ambient d’il·lusió i d’implicació molt intens entre nosaltres, les famílies, els amics i professionals que col·laboraven de forma desinteressada. Vàrem compartir suor entre ciment, runes i pintura, hores de cuina, tertúlies pedagògiques a sobretaules de grup, somnis, incerteses i molta confiança. Varen ser temps de mancances econòmiques i dificultats constants, en què no existien les vacances, ens aclaparaven els maldecaps... i ens empenyia una força immensa.

1/8