L’Heura vol créixer
Marta Carrascal Riera
(Acompanyant de L´heura)

 

Hauríeu d’haver vist com es va posar el grup de joves de l’Heura quan es van assabentar que enguany no hi hauria portes obertes al Roure... “però si a l’Heura hi falta gent!!”.  I, és clar, els adolescents tenen moltes ganes de relacionar-se amb el grup d’iguals i quants més adolescents més diversió i més opcions d’amistats.

I d’aquest sentir va néixer la idea de L’Heura vol créixer, un projecte encarat a donar visibilitat a l’Heura, dins i fora de la comunitat, que pretenia mobilitzar els 3 puntals que defineixen l’Heura; el grup d’adolescents, les famílies i l’equip. El projecte tenia un triple objectiu; aprendre qui som, fer-nos visibles i contactar amb altres grups de joves.

 

Durant el segon trimestre l’equip vam estar gestant el potencial d’aquest projecte que vam estructurar en 5 blocs; conèixer altres projectes de secundària, generar materials sobre què és l’Heura, difondre l’Heura en projectes afins sense secundària, fer activitats obertes a l’entorn proper i fer activitats dins del Roure.

Al grup de joves els va fascinar el projecte i tot d’una van començar a fer volar l’imaginari: “podríem fer un petit documental sobre l’Heura”, “i si anem a presentar-nos a escoles vives sense secundària?”, “molaria fer un lloc web de l’Heura”... tot envaït de la potència i vitalitat que mostra el grup quan alguna cosa els empenta a accionar des de les entranyes.

I llavors va arribar el confinament. Però l’empenta era prou viva com per repescar el projecte des de casa i dur a terme una recerca sobre altres projectes de secundària del món alternatiu i també del sistema educatiu convencional, de ben a prop i de l’altre punta de l’oceà, de pocs i de molts alumnes. Un total de 9 projectes educatius que han volgut investigar i descriure a través d’una sèrie de preguntes per a les que volien respostes. Es van repartir els projectes, van estudiar els seus llocs web, van llegir articles, i enviar e-mails als seus contactes fins a aconseguir fer una presentació telemàtica molt acurada de cadascun dels projectes.

 

L’Heura vol créixer també va de la mà d’un projecte que ha nascut durant els mesos del confinament, Ampliant Horitzons. Aquest projecte ens ha connectat a través de cartes telemàtiques amb els joves de Les Alzines, el grup de secundària de ca l’Aulet.

 

D’ambdues parts han aparegut ganes d’anar ampliant les connexions, primer cartes, després una trobada virtual i ja es comença a parlar d’una possible trobada presencial. La idea es poder relacionar-nos amb altres joves més enllà de l’Heura i fer activitats conjuntes, una altra manera de “créixer”. 

I per donar visibilitat a l’Heura, les recerques del tercer trimestre s’han obert a la comunitat. Famílies, equip i col·laboradors de l’Heura convidats a assistir a l’exposició de recerques virtual que el grup ha preparat amb tota la il·lusió i molt d’amor.

El projecte de L’Heura vol créixer és viu, podríem dir que tot just ha començat el seu recorregut. Encara queda molta feina per fer d’aquella primera taula que vam dissenyar l’equip fent volar la imaginació. Estic segura que durant l’any vinent seguirà prenent forma per anar aconseguint crear una Heura més forta i més apoderada que podrà seguir creixent i ampliant els seus horitzons.